Epping Road Long House

INTRODUCTION
Situated in Forest Town, Johannesburg, this house attempts to complete the incomplete modernism. Its protest against modern architecture as a freestanding sculpture to be admired in monumental isolation is evident as it attempts rather to produce architecture of frontality respecting the idea of a street.

RATIONALE
The street is seen as the first layer and departure point. Next comes the set-back needed by the regulation positively seen as yet another layer, followed by the elegant single flight steel stair leading to the piano-nobile. This floor contains the foyer flanked on either side by study and workshops leading to the double height dining and living zone. Separating the living area and the study/workshop areas is the strip of servant spaces of storage, cupboards, wardrobes, bookshelves and so on. Giant sliding doors from living/dining open on to a terrace of timber decking housing the swimming pool. At ground level are the garages, cellars and workshops.

COMPLETION DATE
2004