Highveld Pavilion

INTRODUCTION
This private guest cottage is situated in a lush smallholding along the Vaal River in Vanderbjlpark south of Johannesburg. The buildings function is as garden pavilions, with open entertain areas that also provide weekend accommodation. The building maximises the scenic surrounding by providing complete visual connection between the interior spaces and the surrounding landscape.

RATIONALE
The building consists of two parallel blocks set within the densely treed landscape. They are connected by a garden wall along their eastern fašades, creating an intimate courtyard space. The illusion of being completely outside while inside is enhanced by the use of frameless glazing on all sides as well as seamless external floor finishes. Bedroom suites feature open plan bathrooms as well as an intimate television lounge. Laser cut artworks by Willem Boschoff slide across the fašade, providing an interesting and beautiful solution for adjustable privacy.

COMPLETION DATE
April 2008